Neden Süper Scada Sistemine Geçiş Yapmalısınız?

Scada ve Super Scada Nedir? Geleneksel Scada ve Super Scada Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Scada Nedir?

SCADA, endüstriyel kuruluşların endüstriyel süreçleri yerel olarak veya uzaktan kontrol etmeyi, gerçek zamanlı verileri toplamasını ve işlemesini, cihazlarla (örn. Sensörler ve vanalar) etkileşime girmesini ve bilgi kaydetmesini sağlayan birbirine bağlı bir yazılım ve donanım denetim sistemidir.

Endüstriyel tesisinizde SCADA yazılımı için yapacağınız yatırım, operasyonel verimliliğinizi kritik düzeyde etkileyecek uzun vadeli bir yatırımdır. En iyi SCADA yazılımını seçmek, standart SCADA sistemlerinin ortalama yaşam döngüsü boyunca sistemlerinizin nasıl gelişeceğinin dikkate alınmasını gerektirmektedir. Sisteminizin nasıl gelişeceğinden emin değilseniz, ihtiyaçlarınızı karşılamak için ölçeklendirme ve uzun yıllar kullanabilmeye uygun güncelleme imkanı sağlama kabiliyetine sahip bir SCADA yazılımını seçtiğinizden emin olmanız şarttır. Tercih ettiğiniz seçenek maliyet odaklı olup yeni ve gelişen teknolojiyi destekleme konusunda ihtiyacı karşılamayacak türden olursa ilerleyen dönemde aynı yatırımı bir defa daha yapmak zorunda kalabilirsiniz. Özellikle operasyonlarin büyümesi öngörülüyorsa doğru seçilmeyen SCADA platformları, iletişim protokollerini ve yeni teknolojiye sahip sistemleri birleştirme esnekliğine sahip olmanız mümkün olmayacaktır.

scada_nedir

Süper Scada Nedir?

Wonderware Türkiye'nin sağladığı Süper Scada çözümü tahmine dayalı analiz için makine öğrenimi kitaplıklarını içeren, gerçek zamanlı responsive izleme, sistem kontrol, endüstriyel veritabanı, geçmişe yönelik derinlemesine analiz-raporlama, yüksek sürdürülebilirlik teknolojik altyapı imkanı gibi benzer birçok özelliği dahili barındıran Shopfloor to Topfloor konseptine uygub Shopfloor sistemini ERP ve diğer tüm kurumsal yazılım uygulamaları ile entegre edebilme kapasitesine sahip olan  yeni nesil scada sistemleri "Super Scada" olarak adlandırılmaktadır.

Wonderware Türkiye çözümlerimiz arasında yer alan Süper Scada, diğer adıyla System Platform, tüm üretim ve otomasyon altyapı sistemlerini bir merkez IT/OT platform çatısı altında toplanmasını sağlayan endüstriyel ITOT Entegrasyon Çatı Platform yazılımıdır.

Neden Süper Scada Sistemine Geçiş Yapmalısınız?

Wonderware Türkiye çözümlerimiz arasında yer alan Süper Scada çözümümüz operasyonları merkezi bir bakış açısı ile yöneterek darboğazları hızlı tesbit etmenizi, işletmelerin maliyetlerini ve gereksiz kaynak kullanımı azaltırken üretim miktarının ve kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı olmaktadır. Super Scada sistemine geçiş yaparak varlık kullanılabilirliğini artırıp varlıklarınızın yaşam döngüsünü uzatabilirsiniz. Ekipman performansını iyileştirebilir ve  bakım maliyetlerinizi azaltabilirsiniz.

Super Scada durumsal farkındalık  kütüphanesi adını verdiğimiz kütüphaneyle oparatörlerin operasyonlarını gerçekleştiriken anormal bir durum olduğunda hızlı bir şekilde tespit etmelerine ve hızlı bir şekilde sorunları gidermelerine imkan vermektedir.

Super Scada sistemimimiz gerçekleştirilen operasyonlarda üretim ve proses değerleri ile ilgili analizleri hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan bir endüstriyel bilgi yönetim sistemi içerisinde barındıran Entegrasyon Platformdur. Bu sistem, verileri zaman serileri şeklinde tutarak üretim esnasında gerçekleşen her şeyi analiz etmenize imkan sağlamaktadır. Teknolojinin bizi taşıdığı güncel şartlarda artık konvensiyonel şekilde verileri tutma işlemi ortadan kalkmış durumdadır. Super Scada sistemi ile dahili olarak erişim sağlayabildiğiniz endüstriyel bilgi yönetimi çözümümüz olan Historian Server ile proses ve operasyon verilerinizi yüksek zaman freakansında toplayarak arşivleyebiliyorsunuz.

Geleneksel scadalarda bu veriler genellikle scadalar üstünde tutulmaktadır. Fakat bu doğru bir yöntem değildir. Çünkü scada sisteminizde bir sorun olduğuştuğunda scada üzerinde tuttuğunuz verileri de kaybetmiş oluyorsunuz. Ayrıca zaman serileri şeklinde yani mili saniye seviyesindeki proses datalarını tutmak için de endüstriyel bir veri tabanı ihtiyacı bulunmaktadır.

Wonderware Türkiye Super Scada sistemi marka bağımsız bir yapıya sahip olması sebebiyle işletme içerisinde kullanılan farklı otomasyon cihazları ile doğrudan haberleşme özelliğine sahiptir. Bunu sağlayan ise içerisinde bulundurduğu haberleşme driver ve OPC UA/ DA  fazla endüstriyel haberleşme paketidir. Saha haberleşme paketi hem kayıp olmadan tüm verilere erişmeyi hem de bütünsel bir bakış açısıyla dağınık sistemleri merkezi bir noktadan kontrol edebilmeyi sağlamaktadır.

Ayrıca işletme içerisindeki yönetim seviyesindeki kişilerin herhangi bir IT/OT departmanı ihtiyacı olmaksızın doğrudan web temelli bir browser üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde kendi raporlarını oluşturmasını sağlamaktadır.

Ayrıca içerisinde bulundurduğu Insight çözümümüz ile tüm operasyon, performans ve verimlik verilerinizi gerçek zamanlı takip ederek OEE ve KPI'larınızı  dashboard olarak raporlamanızı sağlamaktadır. Klasik bir arama motoru işlevine benzer çalışan Insight'ın search boxuna sahadan toplamış olduğunuz ilgili verinin sadece adını yazarak ilgili sonuçlara rapor halinde saniyeler içerisinde ulaşabilmeniz mümkün hale gelmektedir.

Wonderware Türkiye Süper Scada tüm ihtiyaçları tek bir paket içerisinde sağladığı gibi gerçek zamanlı proses değerleri ile aynı anda geçmişe yönelik veri analizlerini gerçekleştirerek operasyonlarınızın ne yönde ilerlediğini de kolay bir şekilde görebilmenizi sağlamaktadır. Bu sayede işletme içerisindeki operasyonların da birbirileri arasındaki korelasyonlarını çok hızlı bir şekilde analiz etmek mümkün hale gelmektedir.

 

 

#systemplatform #scada