Endüstri 4.0 Nedir?
İlk sanayi devrimi, sanayiye mekanizasyon ve buhar gücünü getirmiştir. İkincisi insanları elektrik gücü ve seri üretimle buluşturmuştur. Üçüncüsü ise elektronik, bilgi teknolojisi ve otomatik üretim ile tanışmamızı sağlayan sanayi devrimi olmuştur. Bugün, dördüncü sanayi devrimi veya "Endüstri 4.0" tamamen dijitalleşme ve Nesnelerin İnternetini (IoT) kullanarak entegrasyon sağlamayı kapsıyor.
Üreticiler artık makineleri ve sistemleri çevrimiçi olarak entegre ederek üretkenliği ve müşteri memnuniyetini artırabiliyorlar. Bernard Marr geçtiğimiz günlerde Forbes'ta şunları söyledi: "Daha fazla veriye eriştikçe daha akıllı hale gelen akıllı makinelerin desteğinin bir sonucu olarak, fabrikalarımız daha verimli, üretken olacak ve israf azalacak". Sadece Marr'ın öngörüleri bile Endüstri 4.0 standartlarını bir an önce yakalamaya öncelik vermek için işletmelere yeterli sebepleri veriyor. Çünkü işletmelerde verimlilik artışı ve maliyet tasarrufu her zaman en önemli hedefler arasında yer almaktadır.
Fakat akıllı makineler kullanan, akıllı bir fabrika olmak bir anda mümkün olabilir mi? Teknolojinin hızlı gelişimiyle birçok üretici "eski sistemler" ve eski teknolojide olmasına rağmen operasyonları için kritik öneme sahip eski makineleri kullanmaya mecbur kalabiliyor. Bu sistemler genellikle kullanışsız ve bakımı masrafları fazla olan sistemlerdir. Ancak bundan daha da önemli olan sorun fabrikanızda olup bitenlerin kapsamlı, gerçek zamanlı bir resmini size sağlayamamaları ve gerçek zamanlı karar vermeyi engellemeleridir.
Eski Sistemler Endüstri 4.0'a Geçişte Engel Midir?
Birçok üretici, eski sistemlerinin endüstri 4.0 için bir engel olduğuna inanıyor. Endüstri 4.0'ın potansiyeline rağmen, Dell Technologies'in 2019 yılında yaptığı bir anket, "orta ve büyük ölçekli kuruluşların yüzde 91'inin dijital dönüşümde büyük engellerle karşılaştığını" ortaya koydu.
Anket sonucunda da görülebileceği gibi eski sistemler, modernize edilmedikçe, işletmelerin Endüstri 4.0 devrimine katılmalarının önünde ciddi bir engel olabilir.
Eski Sistemlerden Endüstri 4.0'a Geçiş İçin Gerekenler Nelerdir?
Uyum sağlamak ve rekabet etmek için tüm eski sistemlerinizi devreden çıkarıp sıfırdan yeni bir altyapı oluşturabilirsiniz, ancak bu pratik değildir. Bunu yapmak oldukça maliyetli olacağı gibi uzun süreler ilgili sistemlerin kullanılamaması anlamına da gelir. Bunun yerine sistemlerinizin tam bir envanterini alabilir, bazılarını hurdaya çıkarabilir ve değiştirebilir, diğerlerini güncellemeye çalışabilirsiniz. Ancak bu geçiş için de belirli bir zaman ve bütçeye ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca veri gizliliği ve güvenliği sorunlarına neden olabilir. Tüm bunlara ek olarak her işletme böyle bir stratejiyi uygulamak için gereken şirket içi uzmanlığa sahip olmayabilir.
Peki o zaman işletmenizde dijital dönüşümü nasıl gerçekleştirebilirsiniz? Seçenekleriniz neler olabilir? Eski sistemlerinizi modernize etmek için nelerden kaçınmanız ve neleri uygulamanız gerektiğini aşağıda sizler için açıklıyoruz:
Her Makinede Çalışabilen IoT Sensörlerini Kullanın
IoT platformları, çeşitli kritik faktörler hakkında veri toplamak için herhangi bir makineye sabitlenebilen bir dizi sensör kullanır. IoT sensörleri, makinelerinizin belirli bir aralıktaki tüm çalışma parametreleriyle düzgün çalıştığından emin olur. Veriler tüm bağlı cihazlar aracılığıyla aktarılabilir ve paylaşılabilir, bu da etkinlik ve işlevselliği artırır. IoT sensörleri, üretim katındaki tüm makinelerden otomatik veri toplamaya izin verir ve öngörücü bakım ve üretimin daha iyi kontrolü için arıza oluşmadan önce sizi sorunlar konusunda uyarır.
Herkese Uygun Tek Boyutlu Çözümlerden Kaçının
Fabrikanızdaki makine departmanlarını ve süreçlerini entegre etmek için kullanıma hazır bir ERP sistemi kullanmayı deneyebilirsiniz. Ancak kullanıma hazır çözümler riskli olabilir: Uzun vadeli değişimi ve büyümeyi kolaylaştırmak için gereken esnekliğe sahip değillerdir. Şirketinizin sürekli değişen çalışma koşullarını ve stratejik önceliklerini dikkate alan uygulanabilir planlar üretme yetenekleri yoktur. Gerçek zamanlı olarak güncellenemezler ve türünün en iyisi entegre sistemler olarak çalışmaları mümkün değildir.
Tek boyutlu sistemler yerine esnek sistemleri tercih etmeniz hem gelecekteki ihtiyaçlarınız için işletmenize kolaylık sağlayacak hem de işletmenizi CAPEX yatırım maliyetlerinden koruyacaktır. Çözümlerimizden AVEVA Flex, endüstriyel uygulamaların tasarımı, operasyonu ve yönetiminde işletmelere çeşitli abonelik seçenekleri sağlıyor. Bu sayede şirketinizin ihtiyaçlarına en uygun seçeneği belirleyerek ilerlemeniz mümkün hale gelmektedir. Gelişen ihtiyaçlarınız doğrultusunda da yazılım katmanlarını, seçeneklerini ve lisanslarını dilediğiniz zaman değiştirme imkanı ile gelecek ihtiyaçlarınıza da hazırlıklı olmanız desteklenmektedir.
Özel Yapılmış Şirket İçi Çözümlerden Kaçının
Birçok üretici IT ekiplerinin özel, şirket içi bir entegrasyon çözümünü kolayca yazabileceğini, test edebileceğini ve uygulayabileceğini düşünse de gerçekte, bu en az 6-12 ay sürebilir. Böyle bir çözüm devreye alınsa da sürekli kurum içi izleme, yükseltme ve bakıma ihtiyacı olacak ve değişen iş mantığına uyum sağlaması ve yeni sistemlere entegre olması gerekecektir. Kurum içinde sistemle birlikte büyüyecek, eksiksiz hizmet veren güçlü bir destek ekibine ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenle, kurum içi çözüm başta çekici görünse de oldukça masraflı, zaman alıcı ve uzun vadede verimsizdir.
Wonderware Türkiye çözümlerimizden Edge to Enterprise konsepti en düşük operasyonel düzeydeki veri toplama uygulamasından kurumsal düzeydeki uygulamalara kadar verilerinizi gerçek zamanlı, verimli, etkin yönetebilmenizi sağlar. Entegre parçaların toplamından oluşan bütünsel bir yaklaşım olan Edge to Enterprise çözümü tamamen donanım, yazılım ve platformdan bağımsız bir şekilde maksimum düzeyde entegrasyonu sağlamaktadır. Edge to Enterprise'ın özellikle zaman/mekan/cihaz bağımsız bir konsept olması ve işletme ihtiyaçlarına göre şekilllendirilebilmesi günümüz şartlarında işletmelere büyük bir esneklik ve katma değer sunmaktadır.
Tüm Sistemlerinizden Tüm Verilerinizi Entegre Edin
IoT sensörleri çözümün yalnızca bir parçasıdır. Makinelerdeki sensörlerin yanı sıra CRM, ERP, SCM ve PLM sistemlerinden veri toplama ve bu verileri entegre etme işlemi için entegre bir iletişim sistemi kurulabilir. Veriler, tablet veya mobil cihaz dahil olmak üzere istediğiniz yere yerleştirilmiş, okunması kolay, anlaşılması kolay konsollarda görüntülenebilir. Bu, fabrikanın tüm alanlarından verileri herhangi bir yerden toplamanıza, görselleştirmenize ve analiz etmenize olanak tanır, böylece üretimi baştan sona kontrol edebilir ve optimize edebilirsiniz.
Dijitalleşme sürecinde uzaktan erişim imkanlarının oluşturulması da oldukça önemli konular arasında yer almaktadır. Wonderware Türkiye çözümlerimizden InTouch Scada yazılımı, eklenen Access Anywhere özelliği ile kuruluşun çeşitli seviyelerinde istemci kurulumu gerekmeksizin istediğiniz yerden ve istediğiniz cihazdan, istediğiniz zamanda mevcut Scada uygulamasına güvenli bir şekilde bağlantı yaparak operasyonları yönetmenize imkan sağlıyor. Access Anywhere ile güvenli bir Web tarayıcısı kullanarak gerçek zamanlı olarak üretim hattı operasyon verilerini görüntüleyebilir ve kontrol edebilirsiniz.
Eski Sistemler ve Eski Ekipmanları Endüstri 4.0 için Optimize Edin
Willem Sundblad'ın yakın zamanda belirttiği gibi: "Endüstri 4.0 platformu tüm üretim operasyonları için tek bir gerçek kaynağı haline geliyor. İşletmedeki tüm karar vericiler, farklı sistemlere veya manuel veri toplamaya güvenmek yerine aynı birleşik veri kümesine erişim elde ediyor."
Eski sistemlere sıkışıp kalmış durumda olmanız, Endüstri 4.0'ı yakalayamamanıza neden olmak zorunda değildir. İşletmeniz için doğru çözümleri tercih ederek minimum maliyetle maksimum düzeyde entegrasyonu sağlayabilirsiniz. Eski sistemlerinizi yenilere entegre ederek uçtan uca tesis yönetiminizi tüm sistemlerinizi değiştirmek zorunda kalmadan gerçek zamanlı yapabilirsiniz.
Wonderware Türkiye çözümlerimizden System Platform ile size tam da bu noktada destek oluyoruz. System Platform içerisinde bulundurduğu device integration bileşeniyle 200'e yakın sürücüsüyle operasyon seviyesindeki tüm cihazlarınızla doğrudan haberleşmenizi sağlıyor. Üst düzey entegrasyon imkanıyla size daha iyi kontrol, daha fazla üretkenlik ve sorunsuz dijitalleştirilmiş entegrasyon ile rekabet avantajı sağlıyor.
Tüm bunların yanında uçtan uca dijital transformasyonu destekleyecek aşağıdaki şekilde ihtiyaca uygun özel ürün ve çözümler de sunmaktayız:
- Zaman serisi şeklindeki tüm proses verilerinize yüksek zaman çözünürlüğünde arşivleme ve yüksek performanslı raporlama yapabilen Historian;
- Neredeyse tüm PLC, SCADA, HMI, Robot yazılım yedeklerinin otomatik alınmasını ve revizyon kontrolünü yapabilen MDT-Autosave;
- Hali hazırda ürünle birlikte gelen süreçleri kullanabileceğiniz gibi bunları değiştirebileceğiniz ve yeni süreçler ekleyebileceğiniz üretim yönetim sistemi Model Driven MES;
- Bakım yönetim sistemlerini destekleyici, tüm fiziksel varlıklarınızdaki bakım, İSG vb. süreçlerinizi bağlantılı çalışan-bağlantılı süreç-bağlantılı operasyon mantığında yönetebileceğiniz IntelaTrac – Mobile Operator Rounds
- Microsoft Azure cloud teknolojisi yardımıyla uygulama geliştirme, veri toplama – raporlama, OEE monitoring, AI – APM – Prescriptive yönetim yapabileceğiniz Insight.
Endüstri 4.0'a geçiş ve dijitalleşme konusunda sorularınız için bize ulaşabilirsiniz, sizlerle tanışmaktan memnuniyet duyarız.